Måske tænker du sådan, når du har hørt eller læst det opslag, som jeg har lavet omkring dét at vende opmærksomheden indad. Hvorfor lægge mærke til alt det der foregår i kroppen, følelser, sansninger, erindringer – alt det der er lagret i dig med et følelsesspor rundt om. Eller måske tænker du: Jeg kan godt mærke, at der er noget, men jeg ved bare ikke hvad jeg skal gøre med det (hvis jeg så endelig giver mig selv lov til at mærke det).

 Fx hvis du dvæler ved dig selv, og det første du mærker er sorg. Det gør rigtig ondt, og “jeg kan godt mærke at jeg er ked af det, men jeg kan for det første ikke se, hvad jeg skal give det opmærksomhed for, og jeg kan heller ikke se, hvad jeg skal gøre med det. Hvordan jeg skal komme ud af det, hvordan jeg skal få det til at holde op.” 

Det er nogle rigtig gode spørgsmål at stille sig selv, men det er også på sin vis nogle bissare spørgsmål at stille sig. Fordi det enkle svar er altid – du skal ikke stille noget op med dem – dine følelser – du behøver ikke at gøre noget med dem. Du skal ikke kunne regne ud, hvad du skal gøre for at komme videre og væk fra dem. Du behøver ikke engang i nu’et at vide hvad du skal bruge dem til. Nu sagde jeg sorg, men det kan også være, at når du mærker efter indeni, så er du fuld af konflikt indeni i forhold til en eller anden. Der kan være følelser af raseri, kærlighed, skyld, glæde…væmmelse – mange forskellige sammensatte og modstridende følelser.

Uanset hvad du mærker, så er der er ikke noget du skal gøre med dine følelser. Der er ikke noget du skal gøre – men stop med at flygte fra dig selv. Stop med at flygt fra dig selv.

Hvordan er det blevet til, at du som følelsesmæssig individ ikke synes, at du er værd at være sammen med. Hvordan kan det være, at du gemmer dig selv og dine følelser for omverdenen og i første omgang for dig selv. Hvad er det for et perspektiv at bringe ned over dig, at der er noget du skal gøre med dig , at du skal holde op med at have det som du har det, eller at du skal se at komme videre, eller tage dig sammen eller dække over dig selv.

Og hvordan kan det være at man overhovedet kan spørge sig selv om, er jeg værd at være sammen med, når jeg har de følelser jeg har, og er mine følelser værd at være sammen med . Det kan være at mange af os har svar, hvor det giver sig selv. At der har været en god grund til at vi har lært os, at vi ikke betyder så meget. Og at når vi taler om vores følelser, så gør vi det på sådan en distanceret måde, i stedet for at se virkeligheden i øjnene og erkende, at vi ER vores følelser. Du ER din smerte, du ER din vrede, du ER din kærlighed, du ER din skyld, din sorg, din væmmelse. Du er den og dem, hvadenten de optræder en ad gangen eller det er en stor pærevælling. Du er det hele.

Og det første du skal gøre når du giver opmærksomhed til dig selv, det er at du skal erkende, at du skal stoppe med at flygte. Du skal ikke gøre noget med dine følelser, følelser vil bare føles. Følelser er energi. Følelser er dig, som passerer igennem dig, som mærkes i dig og som har et potentiale i forhold til at rådgive dig, vejlede dig på din vej, i forhold til hvad du kan lide og ikke kan lide. Den første og eneste du ikke kan tåle at miste forbindelsen til i det her liv, det er dig. Og ved at flygte fra dine følelser, så flygter du fra dig. Og mister dermed dig selv.

Så hvis du i første omgang kan gå til dit indre, og give opmærksomhed til det du er fuld af – og så lade følelserne tage den tid de selv vil, indtil den læring der er i dine følelser har vist sig for dig. Og det er her det bliver tricky, for jeg tror at de fleste mennesker har oplevet at sidde fast i følelser, altså hvor man mærker sine følelser, men at der også er noget der forbliver uforløst. Fordi der er noget man savner kapacitet til at processe, eller der er noget man ikke har lært som kan hjælpe en i processen omkring at være med følelser og komme godt igennem dem – eller mere rigtigt, at de kommer godt igennem en. OG det kan man bruge en god ven til eller en der har forstand på den slags.

Så svaret på, hvorfor i alverden du skal mærke noget som helst, hvorfor du skal dykke ned i dig selv, hvad skal det gøre godt for at gå på opdagelse i mig selv – ja det er gode spørgsmål at stille sig selv, men vi finder aldrig ud af det, hvis vi ikke vil være med det og i det til en start. Og hav tillid til, at følelserne vil vise dig noget værdifuldt om dig selv. Du er den eneste du ikke kan tåle at miste kontakten til – så stop med at flygte fra dig selv.

 Hav en fordybet og rørende dag.

Rikke Hvelplund, erfaren pykoterapeut I Emotion Center i København NV

Rikke Hvelplund
ISTDP Psykoterapeut

Emotion Center

2400 Kbh NV

T: 42507096
E: kontakt@rikkehvelplund.dk

 

Share This