Nemmere gude-morgenmad findes ikke!

Morgenstund har guld i mund – eller i hvertfald morgenånde, søvn i øjnene og uglet hår. Og på hverdage har ingen jeg kender oceaner af tid til det helt vilde. Vi er fem mennesker, der skal godt ud af døren inden 08, og det er nok ovenikøbet en luksus i forhold til alle dem, der har været på vej til skole/arbejde længe inden 07. Og det er ovenikøbet for alvor en mørk tid lige nu, så vi har brug for al den gode næring vi overhovedet kan trække.

Fordi jeg ikke spiser mel-mad, og i et par år nu har haft undværet alle korn-produkter (dvs. ikke kerner som solsikke, græskar mv.), mælk og sukker, så har køkkenet være støvsuget for traditionelle morgenmadsprodukter med undtagelse af glutenfri økologiske havregryn. Fra mine detox forløb med Ninka Bernadette Mauritson har jeg lært mig selv og familien, at spise aftensmadsrester til morgenmad blandet med fx yougurt, smoothies og grønt. Og det spiller max! Det er NEMT. Det er HURTIGT at lave en lækker tallerken. Og det er SUUUUUUNDT – smækfyldt med resistent stivelse til min fordøjelse, fed fisk og dejligt mættende proteiner. Måske tænker du det er dyrt? Det er det måske – men det er en pose Haribo også, og det får jeg aldrig.  

Vi har i min familie indført et begreb, vi kalder ´bowle´.

Når vi laver en ´bowle´, betyder det at vi tager lidt af alt hvad der er i køleskabet og laver et lækkert øje-lystigt arrangement på en stor tallerken med alt hvad maven kalder på. Vi blander afkølede bagte rodfrugter, kogte grøntsager, kød, humus, pesto, friske grøntsager, røget fisk….og dertil måske hjemmelavet yougurt og smoothies. Det er umuligt ikke at blive mæt. For alle!! Og vi er mætte længe. I starten var det selvfølgelig kun mig der gjorde det, men der er jo det med familie vaner, at hvis man giver det tid nok, så begynder andre at kopiere dig. Fordi det er lækkert, og ikke fordi de skal eller er tvungne til det. Nå ja, og så findes der jo ikke chok pops eller franskbrød i skufferne…det hjælper også.

Og bowlerne ser sådan ud: 

Du kan se, at der er fisk på stort set alle tallerkener. Jeg har lært, at fisk er essentielt for os at spise. Og jeg foretrækker at spise den rigtige fisk (ØGOs røgede laks, laks fra ´Rigtig Mad´, hvor vi har abonnement eller anden god fed fisk). Der er også altid bagte rodfrugter for at give tarmens mikrobiota god næring (resistent stivelse). Og ellers er det bare hvad der lige er. Årstidens bær og friske krydderier, grøntsager og smoothies på hjemmelavet mandelmælk. Og igen, hvis det ser dyrt ud, så minder jeg mig selv om, at jeg til gengæld ikke spiser et eneste kosttilskud, ikke spiser slik og andre dyre lækkerier.

Mine store børn og mand kører også ´bowle-stilen´, som er blevet det nye normale for os.                                                                                                                     

Bodilles hjørne.

Siden efteråret har min mor været med på vognen – og Bodilles hjørne er egentlig skabt som et fælles univers for os, så det bliver nemt at finde inspiration, billeder, forklaringer og madvarer. Og vi har valgt at dele rejsen her, til glæde for dem der kan bruge vores nørden til noget. 

Egentlig er der befriende få opskrifter – bowlerne er ud af hovedet kreationer i en fart. MEN, du får lige vores yndlings yougurt og smoothie opskrift her, som hvis jeg skal være ærlig er inspiration jeg har fundet hhv. hos Umahrosunivers som jeg abonnere på og så min ældgamle Kernesund Familie bog, og hvor jeg har tilføjet det jeg selv bedre kan lide.

Til en kokosmælk-yougurt bruger du:

  • 2 dl kokosmælk
  • 1 dl syrlig juice
  • 2 spk chia frø
  • 2 spk hørfrø
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vanilje
  • Bær og nødder som du kan lide.

Bland alle ingredienserne aftenen før, og stil i køleskabet natten over. Du kan fint putte alt mulig andet i også, som du godt kan lide.Spis til morgenmad eller som mellemmåltid, med frisk frugt på toppen. 

 Velbekomme!

 

Til en frugt smoothie kan du bruge:

  • Udblødte mandler (jeg bruger ca 2 dl)
  • 2 bananer
  • 1 æble
  • 1 pose frost frugt
  • Evt. vaniliepulver

 Stil dine mandler i blød dagen før (ca. 2 dl). Vandet skal bare lige dække. Dagen efter skyller du dem godt igennem, og smutter dem. Put  mandler i blender og tilsæt 5 dl vand (alt efter hvor kraftig en smag du gerne vil have). Blend i minimum 2 minutter, og tilsæt så den øvrige frugt og evt. mere vand, så du får en flydende smoothie. 

 Og vil du lave et twist, så blend fx spinat, persille eller grønkål i – blot for variation.

 

Hvor finder jeg inspiration ellers?

De to detoxforløb og et efterfølgende ‘gut restore’ (Restore 60) har foræret mig en verden af inspiration. Jeg elsker opskrifter fra Jane Faber og Madbanditten, fra Valdemarsro og fra Umahro. Derudover har jeg lært nogle seje kvinder at kende, som er mad-eksperter. En af dem er som jeg før har nævnt Anne Lindhardsen, som laver skønne basis opskrifter på mad. Valdemarsro har denne opskrift på mandelmælk. Eller du kan lade din vejlede af denne opskrift, af min gode ven og sundheds-pusher Isa Liljae Jul. Og jeg har ønsket mig Meyers Glutenfri Bagebog til jul, for jeg er klar på at bage mere end det ene stenalderbrød som jeg altid laver. Det er noget af det jeg vil give mig selv mere af i 2020. Rigtige bøger med rigtig mad i. Og gerne morgenmad. Der står en ubrugt og helt ny yougurt maskine ude i min garage, som jeg også skal have i brug her om kort tid. Lave min egen syrnede mave-elske-yougurt-bombe. Juhuu.

Rigtig godmorgen til dig og dine, og vi ses!

Rikke Hvelplund
ISTDP Psykoterapeut
360° Philosophy

T: 42507096
E: kontakt@rikkehvelplund.dk

Share This