Hvad fanden er sundhed?

Igennem de sidste 20 år har jeg været optaget af sundhed. Sund psyke, sund krop og sunde relationer. Jeg red med på Kernesund Familie bølgen mens mine børn var små og nød godt af det der var min første rigtige hands on oplevelse med detox, glutenfri, mælkefri og sukkerfri mad á la pære danske Ninka Bernadette Mauritson. Jeg købte og fulgte bogens opfordringer, og efter nogle år kom også den islandske Thorbjörg Hafsteinsdottir og den anden danske Oscar Umahro Cadogan med deres bøger og bud på sund levevis. Kan du huske det? Og hvem har vi mere – jeg har altid fulgt Charlotte Bircow, Lotte Arndal og flere af de der profiler som du garantrisse kan genkende også i dag.

Jeg har altid levet relativt sundt, med økologisk ren mad, en del motion og selvudvikling.

Men det er også et faktum, at jeg frem til for et par år siden var ret fleksibel omkring min og familiens sundhed, for at sige det med et smil på læben. Med en tilværelse som pilot igennem 17 år, mor til pseudo-tvillinger og brancheskifter til psykoterapeut (og til en start også pædagog), bestod min livsstil af lige dele sund og anti inflammatorisk mad og bagerbrød med rigelig glasur. Hjemmelavet mad fra bunden og lige dele flymad i cockpittet på lange ture, skyllet ned med Néskaffe med mælk i plastikkrus. Og sådan var det, og det gik fint. Som 41-årig fik jeg mit tredje barn, og kroppen viste stilfærdigt, at vi var på vej mod de 50 år – og så var det, at jeg for et par år siden tilfældigt løb ind i det der skulle vise sig at være Ninkas næstsidste danske detoxforløb.

Jeg kunne mærke, at jeg var klar på mere. Mere samling. Mere fokus. Mere energi og glæde. Mere overskud og mindre ‘falde i sukker-og-rødvins-grøften’. Jeg inviterede alle de kvinder vi har i min familie med på detox forløbet, og vi endte med at være 4 sammen igennem de 12 uger det tog. Og hvilken oplevelse. Jeg har aldrig prøvet noget lignende – det revolutionerede mit liv og er styrende for mine ‘sundheds-valg’ i dag. Både for mig selv, og for den måde jeg prøver at præge familien.

Min forståelse af mig selv og mit liv er sat ind i en holistisk og helhedsorienteret kontekst.

Jeg navigerer ikke længere efter én løsning, ét fix, ét kosttilskud, én kur eller madretning, én åndelig ‘religion’. Jeg har et 360° blik for liv og levevis, som både har et psykologisk afsæt, et evolutionært og et epigenetisk afsæt. Og sikkert endnu flere afsæt – jeg ved bare ikke hvad jeg skal kalde dem. Ligesom du sikkert er det, så finder jeg dels vej som ‘citizen scientist’, dels ved at følge ledende internationale og danske forskere og formidlere af sundhed, fordøjelse, psykisk trivsel mm. Og jeg kommer løbende til at referere til dem – ikke fordi jeg får noget for det, men fordi det kan være at du også kan finde inspiration, som er meningsfuld for dig.  Mine primære kilder til holistisk levevis er igen Ninka Bernadette Mauritson fra Barefoot Autism Warriors og  Jator Pierre fra WEHLC. Begge trækker på internationale eksperter og forskning, bla. indenfor ernæring, som er lidt anderledes end det vi finder her på det danske ekspert-markede. Så følger jeg selvfølgelig også Oscar Umahro Cadogan, Mads Bo fra High on Life, Lotte Arndal fra Arndal Spa og mange mange flere. 

De to detoxforløb og et efterfølgende ‘gut restore’ (Restore 60) har forandret min egen og min families måde at leve på. Og det kommer Bodilles hjørne til at handle om. Jeg vil gerne dele alt hvad jeg (tror jeg) ved om mad og sund fordøjelse med dig. Ikke fordi jeg er ekspert, for jeg er ikke uddannet indenfor ernæring. Men bare for at dele perspektiver på hvordan jeg selv griber hverdagen an, når det kommer til mad, grounding, vand, lys, vejrtrækning, mindfullness, motion og selvudvikling.

OG fordi jeg sammen med min dejlige mor har gang i en leg, hvor vi sammen stiler efter at leve så godt og sundt som vi kan, og reversere de sygdomme som vi hver især støder på. For der er jo det med sundhed – det kommer ikke på formel. Der er ikke én måde der gælder for alle. Vi kan ikke bare kopiere hinanden. Du kan ikke regne med, at du kan spise det samme som mig, hvis du skal have det optimalt. Det afhænger af din bio-type, hvad lige præcis du har brug for.

Hvis du vil lægge din kost om eller spise kosttilskud, så råder jeg dig til at samarbejde med en dygtig kostvejleder som kan sit kram. Fx Anne Lindhardsen som er kostvejleder eller Nina Sommer fra Glutenfri Zone, som jeg har tillid til som dygtige tværfaglige kollegaer.

Men dele erfaringer – det kan vi ihvertfald!!!! I mine næste indslag her under Bodilles hjørne (ja, det er min mor :-)) kan du læse mere om alle de hacks min mor og jeg bruger i hhv. min almindeligt travle hverdag men mand og tre børn, og så min mors anderledes travle pensionist-hverdag, hvor aldring og lidt sygdom præger billedet: vi viser det mad vi laver, de kilder primært jeg følger og læser op på og meget meget mere. Vi kommer 360° rundt! Vi ses!!

Rikke Hvelplund, erfaren pykoterapeut I Emotion Center i København NV

Rikke Hvelplund
ISTDP Psykoterapeut

Emotion Center

2400 Kbh NV

T: 42507096
E: kontakt@rikkehvelplund.dk

 

Share This