Hvad fanden er sundhed?

 

Igennem de sidste 20 år har jeg været optaget af sundhed. Sund psyke, sund krop og sunde relationer. Jeg red med på Kernesund Familie bølgen mens mine børn var små og nød godt af det der var min første rigtige hands on oplevelse med detox, glutenfri, mælkefri og sukkerfri mad á la pære danske Ninka Bernadette Mauritson. Jeg købte og fulgte bogens opfordringer, og efter nogle år kom også den islandske Thorbjörg Hafsteinsdottir og den anden danske Oscar Umahro Cadogan med deres bøger og bud på sund levevis. Kan du huske det? Og hvem har vi mere – jeg har altid fulgt Charlotte Bircow, Lotte Arndal og flere af de der profiler som du garantrisse kan genkende også i dag. Sidste og vidunderlige skud på stammen i bogform er Pia Norup Eriksen, som har to bøger ude der er værd at få købt, og som er inspirerende at følge på facebook. Hun er den eneste læge jeg ved af, der tilbyder sin viden indenfor funktionel medicin i egen klinik sammen med Tine Jørgensen – du finder dem her, Roots Clinic

Jeg har altid levet relativt sundt, med økologisk ren mad, en del motion og selvudvikling.

Men det er også et faktum, at jeg frem til for et par år siden var ret fleksibel omkring min og familiens sundhed, for at sige det med et smil på læben. Med en tilværelse som pilot igennem 17 år, mor til pseudo-tvillinger og brancheskifter til psykoterapeut (og til en start også pædagog), bestod min livsstil af lige dele sund og anti inflammatorisk mad og bagerbrød med rigelig glasur. Hjemmelavet mad fra bunden og lige dele flymad i cockpittet på lange ture, skyllet ned med Néskaffe med mælk i plastikkrus. Og sådan var det, og det gik fint. Som 41-årig fik jeg mit tredje barn, og kroppen viste stilfærdigt, at vi var på vej mod de 50 år – og så var det, at jeg for et par år siden tilfældigt løb ind i det der skulle vise sig at være Ninkas næstsidste danske detoxforløb.

Jeg kunne mærke, at jeg var klar på mere. Mere samling. Mere fokus. Mere energi og glæde. Mere overskud og mindre ‘falde i sukker-og-rødvins-grøften’. Jeg inviterede alle de kvinder vi har i min familie med på detox forløbet, og vi endte med at være 4 sammen igennem de 12 uger det tog. Og hvilken oplevelse. Jeg har aldrig prøvet noget lignende – det revolutionerede mit liv og er styrende for mine ‘sundheds-valg’ i dag. Både for mig selv, og for den måde jeg prøver at præge familien.

Min forståelse af mig selv og mit liv er sat ind i en holistisk og helhedsorienteret kontekst.

Jeg navigerer ikke længere efter én løsning, ét fix, ét kosttilskud, én kur eller madretning, én åndelig ‘religion’. Jeg har et 360° blik for liv og levevis, som både har et psykologisk afsæt, et evolutionært og et epigenetisk afsæt. Og sikkert endnu flere afsæt – jeg ved bare ikke hvad jeg skal kalde dem. Ligesom du sikkert er det, så finder jeg dels vej som ‘citizen scientist’, dels ved at følge ledende internationale og danske forskere og formidlere af sundhed, fordøjelse, psykisk trivsel mm. Og jeg kommer løbende til at referere til dem – ikke fordi jeg får noget for det, men fordi det kan være at du også kan finde inspiration, som er meningsfuld for dig. 

Mine første og til dato største inspiration  til holistisk levevis er badass Ninka Bernadette Mauritson fra (nu) Barefoot Autism Warriors og tidligere Detox Dig Smuk. For evigt taknemmelig. 

Så følger jeg selvfølgelig også Pia Norup Eriksen og Tine Jørgensen fra Roots Clinic, Oscar Umahro Cadogan, Mads Bo fra High on Life, Lotte Arndal fra Arndal Spa, Nina Sommer fra Glutenfri Zone og mange mange flere. Hvem kender du?

Rikke Hvelplund, erfaren pykoterapeut I Emotion Center i København NV

Rikke Hvelplund
ISTDP Psykoterapeut

Emotion Center

2400 Kbh NV

T: 42507096
E: kontakt@rikkehvelplund.dk

 

Share This