Kan du ikke tåle gluten?

Det bliver jeg altid spurgt om, og det kan jeg godt forstå. Hvorfor spiser jeg glutenfrit, hvis ikke jeg har cøliaki, hvedeallergi eller mærker symptomer i min fordøjelse, når jeg spiser det? Jeg kan ikke altid huske, hvad det er jeg har bestemt mig for at svare på det – så jeg siger tit sådan noget som ‘øøhh altså’, og så får jeg stammet mig igennem noget som kan retfærdiggøre mit valg af mad-stil.

Jeg ved godt selv, hvorfor jeg vælger den mad både til og fra, som jeg gør. Men det ville tage mig et par dage at redegøre for det. For der er SÅ meget viden og personlig mad-erfaring der spiller en rolle for, hvad jeg ‘tror på’ som bedste bud på hvad der virker for mig og min familie. Og noget af det kan jeg ovenikøbet ikke forklare selv, fordi det er special viden jeg får fra de formidlere, som jeg følger og har været i forløb hos. Jeg er ikke den bedste til at forklare videre til andre. Og slet ikke når jeg bare bliver spurgt sådan off hand, når jeg henter barn i skolen eller sidder med en nysgerrig ven på café. Inspireret af et oplæg på Æblebørns hjemmeside tænker jeg tit på gluten sådan her:

Gluten – Ingens ven og nogens fjende.

Da jeg læste det for nylig, tænkte jeg: JA – det er sådan det er. Noget jeg véd er, at eksperter er enige om en del, når det kommer til gluten, men der er også uenighed og vande der er delte. I dag surfede jeg rundt inde på Astma- og Allergiforbundets hjemmeside, som jeg synes er rigtig god, og derfra videre til den pjece derinde fra Sundhedsstyrelsen om Cøliaki og mad uden gluten . Cøliaki og dermatitis herpetiformis (kaldes også cøliaki i huden) er velbeskrevet, og den almindelige antagelse er, at har man ikke en af disse to påviselige diagnoser, så er gluten og proteiner der ligner gluten ikke et problem. 

Men vender man blikket mod udlandet, falder man hurtigt over læger, forskere, institutter og uddannelsessteder, der taler dybt og indgående om det der på engelsk hedder ‘non celiac gluten insensitivity’ – NCGS.

“People with non-celiac wheat sensitivity experience symptoms similar to those of celiac disease, which resolve when gluten is removed from the diet. However, they do not test positive for celiac disease.”

                                                                                                                        Kilde: Celiac Disease Foundation

I Danmark har miljøet omkring funktionel medicin længe formidlet viden om NCGS – blandt andet Ninka Bernadette Mauritson fra det tidligere Detox dig smuk forløbet, Thorbjörg Hafsteinsdottir fra bogen 1o år yngre på 10 uger og Oscar Umahro Cadogan fra først Køkkenrevolution på høje hæle og sidenhen de øvrige bøger han har udgivet plus hans online univers. For nylig i 2019 (mener jeg det er), kom Pia Norup og Tine Jørgensen på banen med deres klinik Roots Clinic, bøgerne Kronisk Sund (P. Norup) og Styrk dit immunforsvar (P. Norup og T. Jørgensen) plus online univers. Dertil et væld af mad-mennesker, der inddrager viden om NCGS – Thomas Rhode fra Rigtigmad.dk og Claus Meyer i Glutenfri bagebog. Og du kan sikkert finde flere. 

Det er VIRKELIG dejligt, at der er så mange stemmer der bringer flere nuancer frem omkring nærende kost og problem/uheldig kost, og det er op til os hver især at finde ud af, hilken føde lige præcis JEG eller MINE BØRN trives bedst med. 

Detox forløb.

De to detoxforløb jeg har være på har forandret min egen og min families måde at leve på. Og det kommer Bodilles hjørne til at handle om. Jeg vil gerne dele alt hvad jeg (tror jeg) ved om mad og sund fordøjelse med dig. Ikke fordi jeg er ekspert, for jeg er ikke uddannet indenfor ernæring. Men bare for at dele perspektiver på hvordan jeg selv griber hverdagen an, når det kommer til mad, grounding, vand, lys, vejrtrækning, mindfullness, motion og selvudvikling.

OG fordi jeg sammen med min dejlige mor har gang i en leg, hvor vi sammen stiler efter at leve så godt og sundt som vi kan, og reversere de sygdomme som vi hver især støder på. For der er jo det med sundhed – det kommer ikke på formel. Der er ikke én måde der gælder for alle. Vi kan ikke bare kopiere hinanden. Du kan ikke regne med, at du kan spise det samme som mig, hvis du skal have det optimalt. Det afhænger af din bio-type, hvad lige præcis du har brug for.

Hvis du vil lægge din kost om eller spise kosttilskud, så råder jeg dig til at samarbejde med en dygtig kostvejleder som kan sit kram. Fx Anne Lindhardsen som er kostvejleder eller Nina Sommer fra Glutenfri Zone, som jeg har tillid til som dygtige kollegaer. Eller også skal du lægge vejen forbi Roots Clinic, hvor du vil møde Pia Norup eller Tine Jørgensen.

Men dele erfaringer – det kan vi ihvertfald!!!! I mine næste indslag her under Bodilles hjørne (ja, det er min mor :-)) kan du læse mere om alle de hacks min mor og jeg bruger i hhv. min almindeligt travle hverdag men mand og tre børn, og så min mors anderledes travle pensionist-hverdag, hvor aldring og lidt sygdom præger billedet: vi viser det mad vi laver, de kilder primært jeg følger og læser op på og meget meget mere. Vi kommer 360° rundt! Og du kan læse næste opslag Bodilles hjørne 3 – Indkøb her. Vi ses!!

Rikke Hvelplund, erfaren pykoterapeut I Emotion Center i København NV

Rikke Hvelplund
ISTDP Psykoterapeut

Emotion Center

2400 Kbh NV

T: 42507096
E: kontakt@rikkehvelplund.dk

 

Share This